Džusový půst

Tato metoda patří mezi diety, kdy k očišťování organizmu dochází pitím pouze ovocných a zeleninových džusů. Může být prováděna jako jednodenní až třídenní program a nebo jako až šestitýdenní (42dnů) ”Breussova kůr, která je popisována v knize Rudolfa Breusse "Rakovina, leukémie" vydané nakladatelstvím Erika. V knize je také popsán příběh Ing. Stanislava Dvořáka, který díky Breussové kůry se vyléčil z rakoviny kůže, kdy mu již čeští lékaři nedavali naději na uzdravení, protože maligní melanom již vyvíjell metastáze až k hlavním tepnám a nebylo možné melanon operovat.

Během diety dochází k pročišťování organizmu, kdy člověk není zásobován potravou (zejména bílkovinami).

Účelem je odstranit z organizmu odumřelé buňky a tkáně, které se hromadí. Buňky se obnovují během celého našeho života, nové buňky nahrazují staré a odumírající. Dále je to mnoho toxických látek, usazujících se v organismu. Pokud vedeme sedavý způsob života, jíme potraviny, které nejsou nejzdravější, často obsahující mnoho živočišných bílkovin, rafinovaný cukrů, nevyhnutelně podporujeme zanášení našeho těla nežádoucím odpadem. Tyto látky se zadržují a zpomalují regeneraci orgánů (staré rozpadající se buňky jsou pomaleji nahrazovány nově se tvořícími).

Rozpadající se buňky a tkáně poskytují dostatečné živiny pro organizmus, který zužitkuje tuky a bílkoviny z rozpadajících se buněk. Zdravé buňky a orgány jsou nedotčeny. Tím se zbavujeme toxických látek, které jsou využity nebo vyloučeny z organizmu.

Džusový půst též urychluje novou tvorbu buněk a regeneraci celého organizmu. Zvyšuje samočisticí schopnost orgánů, podílejících se na vylučování.

Ledviny a střeva zatížené během života vylučováním nových a nových toxinů a odpadních látek se během půstu mohou zaměřit na nahromaděné toxické a odpadní látky nedostatečně vyloučené.

Je též zvýšeno vylučování látek přes střevní stěnu do střeva. Je to hlavní způsob jak se tělo čistí. Je proto důležité zajistit dokonalé vyprazdňování během půstu. Vhodnou metodou je klystýr.

Kůže, důležitý vylučovací orgán, aktivuje zvýšené pocení. Tím se zbavuje škodlivých látek. Je to podobné jako v sauně. Důležité je proto mytí celého těla při a po půstu, za použití žínky nebo přírodní houby (lufa), které pomohou vše z kůže dokonale odstranit a také ji prokrví.

Může se projevit i zvýšená činnost plic zrychleným dechem.

Činnost orgánů se obnovuje, zažívací orgány jsou ušetřeny trávení, šťávy ze zeleniny a ovoce jsou snadno natráveny a vstřebány.

Endokrinní systém (štítná žláza, slinivka), celý hormonální systém je stimulován.

Zlepšuje se též psychický stav, činnost mozku je zvýšena.

Těmito mechanismy pomáhá džusový půst k omlazování a zlepšování zdraví.

S omlazením organizmu a zlepšenou činností orgánů je spojena též úspěšnost v léčbě onemocnění. Je prokázáno, že astma, artróza a nemoci pohybového ústrojí, migrény, onemocnění srdce a cév, obezita, onemocnění plic se dá pozitivně ovlivnit džusovým půstem.

Výrazně se zlepšuje sexuální aktivita, jejíž pokles je u mnoha lidí způsoben nedostatkem energie. Džusový půst obnovuje rovnováhu hormonů, podporuje činnost endokrinního systému a vytváří se nová energie. To umožňuje získat dostatek energie a vitalitu.

ČERSTVÉ ŠŤÁVY - juicing
Čerstvě vylisované šťávy z ovoce a zeleniny si už našly cestu i na české stoly, i když jejich oblíbenost zatím není zdaleka tak velká jako v západních zemích. Jsou často nedílnou součástí jídelníčku mnoha vitariánů ale i ostatních lidí, kteří objevili jejich dokonalé vlastnosti, ať už jejich nepřekonatelný přínos pro zdraví a vitalitu, nebo jejich chuť. V tomto článku se dozvíte, proč jsou čerstvé šťávy tak cenné a oblíbené (mluvíme o šťávách - džusech, které po odšťavení neprošly žádnou tepelnou úpravou a jsou vypité do 20 minut! Jinak procházejí oxidaci.)

ŽIVÁ VODA
Tento název opravdu dokonale vystihuje podstatu čerstvých šťáv. Pro příklad jmenujme známého průkopníka vitariánství Dr
. Normana Wolkera. Ten na nich založil svou úspěšnou léčbu pacientů, které často konvenční medicína označila za beznadějné případy. Vynesl tak šťávám značnou slávu a oblibu, stejně jako vitariánství samotnému (viz jeho kniha Čerstvíé ovocné a zeleninové šťávy).
Šťáva je složená především z vody. Její množství kolísá podle druhu odšťavované suroviny. Např. oproti šťavnatým plodům mají divoké byliny mnohem nižší obsah vody. Je to však vždy ta nejkvalitnější voda, jakou můžeme tělu nabídnout. Prošla totiž mnohanásobnými osmotickými procesy v rostlinném těle a byla tak dokonale destilována a stala se součástí živé buňky. Taková voda může být okamžitě použita jako živý elektrolyt pro buňky našeho těla. Nejsou v ní žádné anorganické minerály či jiné škodlivé látky, které obsahuje voda pramenitá. Tato živoucí kapalina je nasycená enzymy
, minerály, vitamíny, jednoduchými cukry,
chlorofylem, popř. bylinnými silicemi a jinými fytochemikáliemi - zkrátka je to bohatý nektar - infuze pro dokonalou výživu našeho těla.

Okamžité vstřebání
Pokud používáme kvalitní odšťavovače (viz níže), je tekutina doslova vyždímána z vlákniny, která zůstane jako odpad při odšťavení. Tělu pak nic nebrání šťávu začít okamžitě po vypití vstřebávat, spolu s obsaženými živinami. Tento proces probíhá už v žaludku, stejně jako třeba v případě alkoholu. To je důvod, proč jsou šťávy účinné i v případech, kdy pacienti mají silně zanesená a oslabená střeva. Šťávy jsou pak mnohdy jediným způsobem, jak tělu začít dodávat správnou výživu, když trávící ústrojí není schopné pevnou potravu zpracovat a využít. Pokud vaše trávení funguje bez problému, je šťáva téměř beze zbytku a velmi rychle vstřebána a využita organismem.

Půst a očista organismu
Čerstvé šťávy bývají často součástí postních a očistných kůr. Nemusí se vždy jednat o kritické případy, kdy je tato léčba nezbytná. Provádění půstů s pitím šťáv zaručeně přinese užitek komukoliv. Zvláště čerstvé šťávy z citrusových plodů mají vynikající očistné účinky. Citrusová šťáva má schopnost rozpouštět nežádoucí hleny v těle a ve střevech, stejně jako toxické nánosy nestrávených zbytků. Právě s pomocí citrusových půstů bývají dosaženy téměř zázračné výsledky, přičemž jsou tyto půsty často pod dohledem doktorů. Může se jednat o půsty dlouhé až několik týdnů, během nichž dochází k dokonalé detoxikaci těla a odstranění problémů způsobených nesprávnou stravou. Při nastávajícím nachlazení, rýmě či chřipce je půst s pitím citrusových šťáv to nejlepší co můžete udělat. Můžete tak zkrátit průběh nemoci. Jídlo při nemoci jen zeslabuje obranyschopnost těla, protože trávení stojí dost energie, kterou tělo potřebuje při boji s nemocí. Čerstvé šťávy přitom tělo zásobují vitamíny, tekutinou a jednoduchými cukry, což je přesně to, co v tom případě potřebuje.

 

Knihu „Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy“ od Dr. Normana Wolkera i jiné jeho knížky naleznete  zde