Co překyselení organismu způsobuje?

Ideální pH lidské krve se pohybuje v rozmezí od 7,35 - 7,4 !! 

Víte jaké pH máte Vy?

Jaké nemoci a problémy mohou být způsobeny překyselením?

Např.: dna, cukrovka, vysoký krevní tlak, nemoci jater, ledvin a žlučníku, tvorba močových a ledvinových kamenů, kornatění tepen, zácpy, astma, plísně, rakovina, osteoporóza, vysoký cholesterol, křečové žíly, celulitida, hemoroidy, infarkt, zubní kazy, ekzémy, potivé nohy, obezita, nespavost, vypadávání vlasů, studené končetiny, revma, artróza...

Výtažek z knihy "Diagnostika v praxi" (M. Černoch) : Všichni jsme se dostali do doby, která nám nepřináší jen pozitivní změny. Máme daleko lepší spotřební elektroniku atd.

Kam se však poděla kvalitní strava?

Na vysoké škole zemědělské v Maďarském městě Godollo v letech 1996-2000 testovali kvalitu potravin a plodin na obsah živin (vitamínů a minerálů). Podobný test dělali v roce 1965 a tak jako výchozí stanovili rok 1965 a potraviny s obsahem 100%.

Výsledky jsou alarmující.

Dnes tedy nemůžeme říct: "Naši rodiče na tom taky vyrostli, tak co..." Žijeme v jiné době a tato doba nese i tyto výsledky.


Například obsah minerálů klesl u pšenice o 50%, u ječmene o více než 63% a u kukuřice až o 82%. Jak potom nemáme být překyselení?! Ještě hůře však dopadly testy na obsah vitamínů. U hrášku klesl obsah vitamínů o více než 54%, u mléka o alarmujících 95%, u kapusty a alarmujících 95% a u mrkve o 40%. Jenže ouha, tady ještě nekončíme.
V Nizozemsku provedené výzkumy úbytku vitaminů v plodinách za posledních 5 let jsou u mrkve 95%. Již nebudu pokračovat ve vyčíslování faktů, snad tedy chápeme, proč je překyselení takový problém.
Bez dostatku zásaditých látek nemáme šanci!!!

Díky našemu modernímu způsobu života a stravovacím návykům je naše tělo opakovaně vystavováno škodlivému množství kyselin a jedů. Vitální látky, které vyrovnávají zásaditost ve formě přírodních energeticky bohatých minerálních látek a stopových prvků, se ve zpracovaných koncentrovaných potravinách téměř nevyskytují a dodávají tudíž tělu již jen velké množství "prázdných" kalorií. Následující přehled ukazuje několik typických potravin a poživatin s nadměrným množstvím kyselin, které pohlcují vitální látky, a životní návyky, které nám berou sílu:

Maso a masné výrobky - kyselina močová

Vepřové maso - kyselina sírová a dusičná

Sladkosti, cukr, produkty z bílé mouky - kyselina octová

Umělá sladidla - kyselina mravenčí

Nealkoholické nápoje(sycené a slazené) - kyselina fosforečná

Káva, černý čaj, červené víno - kyselina tříslová

Léky proti bolesti - kyselina acetylosalicylová

Nadměrná tělesná námaha - kyselina mléčná

Stres, hněv - kyselina solná

Tři druhy civilizačních nemocí

Pokud i jen mírně klesne hodnota pH naší krve, krev zhoustne a tvoří se v ní shluky červených krvinek, které tuhnou. To omezuje zásobování buněk kyslíkem a živinami a odvádění a vylučování škodlivin. Kyseliny, jedy a jiné škodliviny se v těle hromadí. Tím je acidobazická rovnováha porušena. Je to základ pro všechny procesy látkové výměny a funkce v těle, neboť např. hormony, enzymy a náš imunitní systém nemohou v příliš kyselém prostředí fungovat.
Jedním z nejvyšších principů látkové výměny je udržet hodnotu pH krve a rovnováhu mezi kyselinami a zásadami na stabilní hodnotě. Na pokles hodnot pH reaguje náš organismus následujícími symptomy:

1. Strukturální poškození

2. Vylučování

3. Usazeniny

1. Strukturální poškození

Nadbytek kyselin a jedů naleptává naše buňky, tkáně a orgány, naše klouby a kosti. Poleptání, která je možno pozorovat, jsou často doprovázena zánětlivými procesy jako je např. zánět mandlí, zánět žaludeční sliznice nebo diabetes. Hrozí, že kyseliny a jedy naruší naši životně důležitou acidobazickou rovnováhu. Naše tělo se brání poleptání a poškození kyselinami a jedy tak, že je neutralizuje pomocí energeticky bohatých zásadotvorných vitálních a minerálních látek. Při nadbytku kyselin a škodlivin musí naše tělo vzhledem k nedostatku minerálních látek v moderní stravě často sáhnout ke svým vlastním zásobníkům minerálních látek popř. si je vzít na pomoc.
Kyseliny a jedy spotřebovávají naše zásobárny minerálních látek v pokožce, ve vlasech, zubech, kloubech a kostech a spolu se ztrátou vlasů a osteoporózou ničí naši krásu a zdraví.

2. Vylučování

Při neutralizaci kyselin a jedů pomocí zásadotvorných minerálních látek vznikají neutrální soli. Naše primární vylučovací orgány - ledviny, střeva a plíce - však nemohou vylučovat libovolně velké množství kyselin a jedů nebo smysluplně vytvořených neutrálních solí. Každý tento orgán má zcela určitou vylučovací funkci a také kapacitu. Ta nemůže být vzhledem k existujícímu ochrannému mechanismu překročena, protože by jinak došlo k poleptání, otravě nebo zasolení těchto orgánů.

Kožní problémy - Aby se tak nestalo, zesílí organismus vylučování prostřednictvím pokožky. Avšak ta nemá žádný přirozený ochranný mechanismus. Podle citlivosti nebo koncentrace a podle agresivity kyselin a jedů dochází k nadměrnému zatěžování a dráždění pokožky.
Projevy toho jsou tělesný zápach, pocení, pupínky, akné, ekzémy, furunkly, neurodermitida, lupénka, alergie nebo "otevřená noha".

Plísně - Kyselé nebo dokonce jedovaté prostředí pokožky způsobené vylučováním poskytuje ideální podmínky pro vznik kožních a nehtových plísní a rovněž střevních a poševních plísní. Ty vznikají při stupních kyselosti mezi pH 3,5 a pH 5,5. Plísně jsou následky a symptomy překyseleného a otráveného organismu. V přírodním léčitelství jsou plísně považovány za "požírače kyselin a jedů". Zmizí až tehdy, když se kyselé prostředí pokožky, jejich ideální živná půda, zásadotvorně zevnitř a zásaditě zvnějšku upraví.

3. Usazeniny - strusky

Kyseliny a jedy, které nemůže organismus vyloučit prostřednictvím ledvin, střev, plic, ani kůží a sliznicí, neutralizuje pomocí minerálních látek a mění je v neutrální soli. Protože ani ty nemůže vylučovat neomezeně, musí je vázané na vodu a tuk ukládat jako usazeniny. Tak se u mnoha žen tvoří struskové usazeniny ve formě celulitidy např. na stehnech, zadečku a bocích.
U dny se jedná o usazeniny vápníku s obsahem kyseliny močové po mnohaleté konzumaci nadměrného množství živočišných bílkovin. Další usazeniny se mohou projevit jako revma, žlučové, ledvinové nebo močové kameny, lipomy, fibromy a podobně.
Malé množství tekutin, nedostatek pohybu, špatné prokrvení a nízká tělesná teplota pozitivně ovlivňují ukládání strusky.
Překyselení se může projevit různým způsobem. Pozorujte se sami. Mnoho příznaků překyselení a otravy se projeví na naší "periferii", tj. na obličeji a na hlavě, na pokožce a sliznici. Vypadávání vlasů a pupínky, pocení, svědění, plísně, stařecké fleky a podobně jsou neklamným znamením otravy, překyselení a zanesení struskou.
Hromadění usazenin probíhá podle "hierarchie životní důležitosti", kterou probádal Peter Jentschura a Josef Lohkämper. Nejdříve probíhá v tukové tkáni, pak ve vazivu a svalstvu.
Jakmile se tyto "sklady" naplní, dochází k dalším usazeninám v kloubech, pouzdrech a ledvinách, v močovém měchýři a žlučníku, později také v orgánech a nakonec v srdci a v mozku. Protože máme na rukou a nohou, na kolenech a kotnících a také na šíji a v oblasti ramen nižší teplotu než ve středu těla, hromadí se usazeniny nejprve na těchto periferních místech. Soli, které se nejhůře rozpouští ve vodě, jako např. močové, šťavelové a tříslové soli se usazují jako první.

Co je stárnutí?

Moderní životní a stravovací návyky zatěžují naši látkovou výměnu velkým množstvím kyselin a jedů. Ty způsobují poleptání, spotřebování minerálních látek, problémy s vylučováním a nahromadění usazenin. Stravují naši krásu a zdraví, stárneme rychleji.Už i mladí muži ztrácejí vlasy. I mladé dívky mají celulitidu. Naše stárnutí je ovlivňováno poleptáním jako diabetes, ztrátou minerálních látek v pokožce a ve vlasech, v kostech a chrupavkách, ve šlachách a kloubech. Všechny tyto zásobárny minerálních látek jsou pilíře naší krásy a zdraví. Naše stárnutí je také ovlivňováno problémy s vylučováním, např. pocením, tvorbou pupínků, neurodermitidou nebo akné, jakož i různými formami usazenin jako je celulitida, dna, revma a také ledvinové a močové kameny.Je opět na čase začít se zabývat tím, jak si po dobu svého života určitými návyky, výživou, péčí o tělo a stylem života udržet zdraví a krásu déle než je tomu u většiny lidí. Neboť stárnutí by nemělo znamenat být déle nemocný, než tomu bylo u dřívějších generací, ale zůstat do budoucna delší dobu krásný a zdravý.

Co je krása?

Co je zdraví?

Zdraví těla znamená zbavit buňky, tkáně a orgány kyselin, jedů a usazenin a zároveň naplnit tělesné zásobárny živinami a minerálními látkami. Pokud budou tyto zásobárny co možná nejdéle nevyužité, je to nejlepší předpoklad pro to, že zůstaneme natrvalo zdraví a krásní.Pokud mají všechny buňky, tkáně a orgány k dispozici dostatečný potenciál živin, jsou schopné se nepřetržitě regenerovat, mohou odrazit škodlivé substance a vylučovat.

Jak si udržím krásu a zdraví?

Vyhni se škodlivému!

Základním předpokladem pro trvalou krásu a zdraví je důsledné omezení kyselinotvorných životních návyků, vyjmenovaných na začátku, jako je přílišný stres nebo přehnané sportování, jakož i kyselé a kyselinotvorné stravy, např. příliš bílkovin, živočišných tuků, cukru a sladkostí, kávy, cigaret, alkoholu, fast foodu a hotových jídel s velkým obsahem přídavných látek. Nejlépe uděláte, když se těmto věcem úplně vyhnete a nahradíte je zásadotvornou, převážně vegetariánskou plnohodnotnou stravou. Pro zdraví a krásu potřebujeme již miliony let vitální látky z rostlin.

Jez, pij a konej užitečné!

Prostřednictvím převážně plnohodnotně vegetariánské, a tím zásadotvorné stravě s hojností minerálních látek s velkým množstvím zeleniny, trochou ovoce a omnimolekulárními (všezahrnujícími) rostlinnými potravinami můžeme zajistit, aby zásobárny minerálních látek v našem těle zůstaly dobře naplněné. Tím si nadlouho udržíme krásu a zdraví. Zelené potraviny Mladý zelený ječmen a Chlorella Pyrenedoisa jsou takovou omnimolekulární potravinou, je namíchaná přímo matkou přírodou (poznámka Ľudmily Lorkové = Partner spol. Green Ways). Velký počet živin v něm obsažených může nést název: omnimolekulární - latinsky omnes = všechny; všechny molekuly.

Pitím zhruba 2 litry neperlivé vody a 0,5 - 1 litru bylinkového čaje dobře propláchneme organismus a vylučovací orgány.
Stres vyrovnáme např. meditací, autogenním tréninkem, čtením dobré knížky nebo odpočinkovou procházkou.
Namísto nadměrného sportu nastupuje rychlá chůze, kalanetika, pilates a strečink.

Tip pro každodenní výživu:

80 % zásadotvorných potravin

20 % kyselinotvorných potravin a poživatin

Najděte si zdravou střední cestu mezi kyselinami a zásadami, neboť "požitek je otázkou množství". Malá množství kyselin můžete při nadbytku zásad vychutnat kompenzačně. Můžete a měli byste každý požitek bohatý na kyseliny vykompenzovat zásadotvornou výživou a zásaditou péčí o tělo.

z knihy Marcela Černocha: Diagnostika v praxi